Astro-projekt

På denne side skriver jeg om forløbet i mine astronomiprojekter. I sommeren 2006 blev jeg færdig med at bygge mit observatorie. Og i løbet af sommeren 2007 bygger jeg et teleskop.30. maj 2007: Grovslibning

Jeg har eksperimenteret mig lidt frem med grovslibningen og er rimelig tilfreds med det ny værktøj, hvor jeg sliber på en jernplade. Næste gang jeg sal slibe et spejl skal jeg have fundet mig en gode jernklods. Jeg lægger lige et link til to minutters film-klip af selve grovslibningsmetoden. Jeg bruger den metode der er beskrevet af Texereau og Howard, filmklippet fylder 6 mb.

Filmklip af grovslibning  (Download Quicktime fra dette link for at se filen)

Her er en lille billedserie af grovslibningen, spejlets udhulning (sagitta) måles og er nu 1,9 mm (den skal være 2,9 mm). Kurvningen kontroleres med en skabelon. Vand og slibemiddel tilføres spejlet. Selve slibningen udføres med chordal stroke (der findes vidst ikke nogen dansk betegnelse).


   Sagitta   Kurvning kontrolleres   Vand sprøjtes på spejl   Slibemiddel   Chordal stroke24. maj 2007: Problemer med værktøjet

Nu er jeg startet på at slibe spejlet. Men der er problemer med værktøjet. Betonen bliver alt for let opløst under slibeprocessen, hvilket medfører for stort forbrug af slibemiddel og spejlet bliver ikke slebet tilstrækkeligt. Jeg prøver at lave et nyt værktøj, jeg har med en vinkelsliber skåret en plade ud (sort jern 2 mm) og punktsvejst tre modhagere, pladen skal monteres i en ny betonklods. Og på den anden side af betonklodsen monterer jeg kakler. Når betonen er tør kommer der billeder her på siden af det færdige værktøj.  
Nyt værktøj under konstruktion


Spejlet slibes på et værktøj, i dette tilfælde en betonklods. Andre ATM'ere bruger marksten, jernklodser eller lignende.

SLiber spejl

Efter tre timers slibning er sagitta 0,9 mm (sagitta = udhulning i centrum) og den skal være 2,9 mm.

Spejl med 0,9 mm sagitta17. maj 2007: Proces-forløb, metoder og materialer

Jeg laver lige lidt dokumentation på, hvad det er for teleskop jeg vil lave, hvilke materialer der skal bruges, arbejdsmetode og hvordan spejlet skal testes.

Mål:

10" spejl (helt nøjagtigt er det 260 mm i diameter) f:5,6 fokuslængde: 1456 mm. Spejlet skal anvendes i en Newton-reflektor med en Dobson-montering.

Materialer:

10" pyrex (260 x 36 mm)
Silicon Carbide       60 grade    2 lbs
     "         "            80 grade     1lb
     "         "          120 grade   1/2lb
     "         "          220 grade   1/2lb
     "         "          320 grade   1/2lb
Emery (smergel) 125E grade   1/4lb
     "         "          50E grade   1/4lb
Cerium Oxide                        1/8lb
Svensk kronebeg
Glaskakler
Gips

Arbejdsmetode:

Tjek blank for fejl og rejfe kant 3 - 5 mm 45º
Lav slibeværktøj  (betonklods 250 x  100 mm)
Monter spejl i bænk
Grovslibning (med Carbide 60, 80, 120 og 220)
Test sagitta og kurvning med skabelon
Lav slibeværktøj (gips og glaskakler)
Finslibning (med Carbide  320, Smergel 125E og 50E)
Test sagitta og kurvning med skabelon
Lav polérværktøj (svensk kronebeg)
Polering (med Cerium Oxide) foretag Foucaulttest undervejs
Polér og figurering (dvs. polér spejlet fra sfærisk til parabolsk form)

Testmetoder:
Skabelon skæres i hård plastik - kurvning markeres med passer - kurveradius = 2 x fokuslængde.

Sagitta(S) er kurvens dybde i spejlets centrum.
S = R - kvadratrod(R^2 - r^2)   R = kurveradius = 2 x fokuslængde   r = spejlradius
S = 2912 - kvadratrod(2912^2 - 130^2)
S = 2912 - 2909,0967
S = 2,9033 mm

Foucaulttester er opbygget omkring en lyskilde (en virtuel stjerne) og en afskærmning som manipulerer med lyskilden og gør det muligt at analysere spejlets overflade.15. maj 2007: Spejl modtaget og Foucaulttester

Så har jeg modtaget glas og slibemiddel fra Wacuum Coatings i England. Og jeg er begyndt at lave en Foucaulttester, den er konstrueret som slæder der justeres af to skruer. Nu mangler jeg bare at lave en lyskilde.


10" pyrex-  blank og Foucaulttester version 1

Glasset er et 10" Pyrex-glas, men desværre er der en lille luftboble. Med min skydelære anslår jeg den til at være 1,5 mm på den længste led og den befinder sig ca. 5 mm under glasoverfladen omtrent midt i glasset. Jeg håber ikke den kommer til at drille.


Luftboble


30. april 2007: Værktøj i beton

Jeg har bestilt glas og slibe materialer fra Wacuum Coatings i England. Suprax-glas var udsolgt, så det blev et pyrex-glas på 10". Mens jeg venter på glasset, så har jeg lavet en arbejdsbænk glasset skal fastgøres i under slibningen samt lavet et slibeværktøj til grovslibningen. Værktøjet er støbt i beton, har en diameter på ca. 25 cm. og en højde på ca. 8 cm. Bagved værktøjet ligger materialer til en Foucault-tester, det mangler at få huller, blive bukket og samlet.


Værktøj og arbejdsbænk.


15. april 2007: Observatoriebyggeri

Jeg startede på at bygge mit observatorie i efteråret 2005. I løbet af sommeren 2006 blev jeg færdig. Jeg skal nok uploade nogle byggetegninger, når jeg en gang i fremtiden får tid til at lave dem. Her er lidt billedmateriale fra byggeriet, fundamentet støbes - det ligner bare total kaos.

Fra kaos til ...

Min ældste søn Rasmus hjælper med støbearbejdet.

Rasmus blander beton

Spanter til kuplen tegnes med en passer og skæres op med en stiksav.

Passer optegner kuplens spanter

Mine to yngste sønner Jakob og Emil hjælper med at lime spanter og remme.

Jakob og Emil hjælper med at lime remen

Nu er skelettet samlet, 4 mm birkefiner males med hvid skibsmalling og monteres udenpå.

Kuppel skelet

Der er brugt tagpap, som svigerfar hjalp med at ligge på. Og det lykkedes at få kuplen til at dreje, selvom de første hjul var for små.

Næsten færdig
   
Top   Email til Webmaster   Mainmenu