Tre gange ØMUafstemning – hvornår kommer den næste?

Posted on by

Så er det tredie gang politikerne forsøger at overbevise vælgerne om at stemme ja til ØMUen. Hvis ØMU’ens tredie fase er så uundværlig som nogen mener, så kan vi jo bare stemme ja næste gang den sættes til afstemning 😉 Men hvorlænge mon vi skal vente på den næste afstemning, hvis det bliver et nej d. 28. september 2000? Det spørgsmål er stillet til politiske partier samt udvalgte ministerier, organisationer etc., spørgsmålet er formuleret som følgende :

Hvornår skal der afholdes en ny afstemning om ØMUen, hvis der bliver stemt nej d. 28. september?

Nedenfor bringes partiernes svar.

Socialdemokratiet :
– Hvis det bliver et Nej til den fælles valuta
den 28. september skal vi ikke regne med en ny folkeafstemning de
første mange år. Forklarer Ditte Hartvig fra Socialdemokratiets nyhedstjeneste, hele hendes svar kan læses her: sd.

Radikale Venstre :
– Ved et nej, afholdes der ny afstemning, når en eller flere af følgende situationer er opstået:
– valutauro, der rammer den danske krone,
– dårlig dansk økonomi,
– Polen, Ungarn eller Tjekkiet medlemmer af ØMU’en. Udtaler Elisabeth Arnold fra Det Radikale Venstre.

Konservative :
Christian Wulff Søndergaard som er konsulent for Den Konservative Informations- og Pressetjeneste på Christiansborg kommer med følgende udredning :
– En ny folkeafstemning om dansk deltagelse i ØMU’ens tredje fase skal i tilfælde af et et nej den 28. september 2000, afholdes ikke senere end tre uger efter en lovs vedtagelse ved 3. behandling i Folketinget om at udsende
dette spørgsmål til folkeafstemning påny.

Socialistisk Folkeparti :
– SF har ikke ønsket nogen ØMU-afstemning. Vi ønsker ikke flere afstemninger om undtagelserne, heller ikke en ny ØMU-afstemning, hvis det bliver det nej, som vi håber på d. 28.9, udtaler Nis Graulund Hansen og økonom fra SF, læs her hele hans svar: sf.

JuniBevægelsen :
– Hvis befolkningens flertal som vi håber stemmer nej d. 28. september, så
mener vi, at dette naturligvis skal respekteres – og ikke skal forsøges ændret ved først givne lejlighed. Argumenterer Helge Bo Jensen fra JuniBevægelsen og uddyber – Det ville klæde regeringen og folketingets flertal reelt at acceptere et nej ved denne afstemning, selvom det ikke skete efter nej’et i 1992.
Hele Helge Bo Jensen’s argumentation kan du læse på dette link: junibev

Centrumdemokraterne :
– Bliver det et nej, vil der formentlig gå mange år inden der kommer en ny afstemning. Om det er 5, 10 eller 15 er der ingen der kan svare på. Men den kommer på et eller andet tidspunkt, nemlig når alle forretninger skilter med og modtager betaling både i Euro og kroner. Siger Jørgen Bruun fra Centrumdemokraterne og fortsætter – På et eller andet tidspunkt vil alle sige: Hvorfor er Danmark dog ikke med i den fælles mønt. Det er alle andre, og det er meget nemmere, når vi skal ud og opdage Europa.

Folkebevægelsen mod EU :
– Forhåbentlig aldrig. Fastslår Niels Eriksen kort og præcist, han er politisk sagsbehandler fra Folkbevægelsen og fortsætter – Folkebevægelsen mod EU har ingen ønsker om at få en omafstemning efter et nej.

Dansk Folkeparti :
– Danskerne sagde nej til euroen i 92, så der burde slet ikke være nogen ny afstemning. Og kommer der endnu en ny afstemning, er det faktisk at gøre grin med demokratiet. Siger Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti.

Kristelig Folkeparti :
– Danskerne har allerede flere gange sagt nej til ØMU`en, hvis de igen siger nej ved afstemningen d. 28/9, skal vi ikke have en afstemning igen foreløbig, og det vil sige en del år ud i fremtiden. Siger Marianne Karlsmose der er EUkonsulent for Kristelig Folkeparti.

Venstre :
– Vi forstår ikke helt spørgsmålet – hvad er det for en ny afstemning, der tales om? Venstre føler sig overbevist om, at vi får et JA den 28. september. Hvorfor skulle vi så holde en ny afstemning? Mener Tom Matz fra Venstre.

Fremskridtspartiet :
– Står det til Fremskridtspartiet, så skal der ikke afholdes en ny folkeafstemning. Og vi vil holde Marianne Jelved fast på det løfte hun har givet, at der ikke bliver en ny afstemning de første 10 år. Og til den tid, så vil danskerne kunne give et endnu klarere nej, ved at se på hvad Euroen faktisk har udrettet! Fastslår Kjeld Flarup fra Fremskridtspartiet.

Enhedslisten :
– Ingen afstemning efter et nej, udtaler Margit Kjeldgaard fra Enhedslisten kort og godt.

Nationernes Europa :
– Jeg ønsker at respektere folkeafstemnings-resultatet, siger Frank Dahlgaard fra Nationernes Europa med stor krone-hilsen.

Økonomiminister Marianne Jelved :
– Hvis det bliver et nej, er det meget svært at se for sig, at vi i en rum tid fremover fra regeringens side vil foreslå folkeafstemninger om forbeholdene. Det har jeg sagt mange gange i debatten for at understrege at der ikke er nogen fortrydelsesret ved et nej. Udtaler Marianne Jelved, hele hendes svar kan du læse på dette link: oekomini

Finansminister Mogens Lykketoft :
– Hvis vi ikke tilslutter os euroen, vil vi komme til at vente længe uden for. Konstaterer Lykketoft og uddyber – Der bliver ikke hurtigt nogen ny afstemning, hvis det bliver et nej d. 28. september. Efter min vurdering vil et nej betyde, at Danmark bliver isoleret i Europa, og vi kommer i en mere usikker situation.

Stats- og udenrigsministeriet er også blevet spurgt om hvornår den næste ØMUafstemning kommer, men har endnu ikke svaret.

EU-oplysningen :
– Hvornår der eventuelt skulle holdes en ny folkeafstemning efter et dansk nej den 28. september 2000 er op til regeringen, uanset hvilken. Da den siddende regering ikke har peget på noget tidspunkt for en sådan ny afstemning, kan vi ikke give et svar på dit spørgsmål. Siger Anne Sofie Allarp fra EU-oplysningen.

AC – Akademikernes centralorganisation :
– Som en politisk uafhængig hovedorganisation kan AC ikke udtale sig i den sag. Udtaler Dorete Dandanell Informationskonsulent for AC.

SALA – Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgivere :
– Svaret er naturligvis ligegyldigt, da det helt sikkert bliver et ja den 28. september. Tror Nils Juhl Andreassen der er direktør for SALA og fortsætter, – Men svaret er efteråret 2004.

Dansk Metal :
– Hvis det bliver et Nej den 28. september, tror jeg ikke, vi skal regne med en ny folkeafstemning foreløbig. Der kan gå mange år, siger Jens Boe Andersen der er EU-sekretær for Dansk Metal og mener endvidere – Men skulle der kommme valutauro og pres mod den danske krone i tiden efter et Nej, vil mange sandsynligvis fortryde, at de stemte Nej og derfor bede om en ny fokeafstemning.

LO :
– LO har ikke indflydelse på, hvorvidt der skulle komme en anden afstemning eller ej. Det spørgsmål må du stille til partierne/regeringen, udtaler Erik Harr der er konsulent og redaktør af LO-Magasinet.

Landbrugsrådet :
– På lidt længere sigt – og når de negative sider ved at stå uden for Euroen bliver mere truende – må vi derfor have en ny afstemning. Jo før jo bedre. Udtaler Henning O. Hansen der er medlem af Landbrugsrådets præsidie, se hele hans svar her: landbrugsraad

BG-bank :
– BG Bank er ikke bekendt med, at der er nogen som helst plan om en ny folkeafstemning om indtræden i Den Økonomiske Monetære Union, hvis det bliver et nej den 28. september. Udtaler Thyge Rosenbeck fra BG-bank.

Finansrådet :
– Hvornår der eventuelt skal afholdes en ny afstemning om Danmarks tilslutning til ØMU, afgøres af regeringen. Siger Henrik Theil der er kommunikationschef i Finansrådet.

Undersøgelse lavet af Klaus Ankerstjerne Eriksen for aigis.dk september 2000.