Konrad Zuse og verdens første computer

Posted on by

I perioden fra 1936 til 1944 forsøger både amerikanske, engelske og tyske ingeniører og matematikere at udvikle en maskine, der kan udføre mange forskellige regneopgaver. Ofte er det amerikanerne med John von Neumann i spidsen, der får æren for at have opfundet computeren beskrevet i dette historiske dokument: First draft , som blev publiceret fra University of Pensylvania i 1945.

Alan Turing fra UK var også en af pionerene indenfor udvikling af de første computere. Han lavede en matematisk teoretisk model, der kan simulere logikken i en computer. Og den sidste der skal nævnes, er englænderen Charles Babbage, som i 1840erne udviklede en mekanisk computer. Ada Lovelace var et matematisk geni, hun programerede Babbage mekaniske computer.

Hvis vi holder os til de elektroniske computere, så er tyskeren Konrad Zuse faktisk den første, som har held med at lave en elektro-mekanisk computer. I 1938 færdigudvikler han Z1, den er mere mekanisk end den er elektronisk. Z1 kan udføre komplicerede beregninger i hans arbejde som bygningsingeniør. Han videreudvikler Z1, inden krigens afslutning har han også lavet Z2, Z3 og når også næsten at blive færdig med Z4.

Jeg har besøgt Tysklands tekniske museum, hvor de har en rekonstruktion af Zuse’s Z1., som han lavede hjemme i hans forældres stue. Z1 blev bombet under anden verdenskrig, men i 1986 lavede Zuse en rekonstruktion, som er tilgængelig på tysklands tekniske museum.

Nedenfor har jeg indsat billeder af Z1 og gennemgår dens funktionalitet. Nederst er billeder fra det sted, der var Zuse’s barndoms- og ungdoms hjem:

Først skal programmet indlæses. Zuse havde udviklet en hustrimmel på basis af fotografisk film-materiale, han havde fået af sin onkel, der arbejdede indenfor film-branchen.

Programmet overføres fra hulstrimmel til arbejdslageret. Nu kan programmet sættes til at blive udført. Lageret består af 64 word, og et word er på 22 bit.

I control unit ligger instruktionssættet. En kommando i programmet udpeger en eller flere instruktioner, der skal afvikles i kontrolenheden. Bagved kontrolenheden ligger regneeheden (ALU). Den udfører selve beregningerne på de indlæste data sammen med en multiplexer.

Instruktionerne afvikles i en clock-cykel, som realiseres mekanisk med et håndsving!!!!

Fra input/output-enheden er det muligt at indlæse og udlæse data under programafvikling.

Som ung boede Zuse hos sine forældre i Methfesselstrasse i bydelen Kreuzberg i Berlin.

Zuse boede i nummer 10, bygningen blev bombet under krigen og i dag har en lokal planteskole indrettet en lille vingård på stedet. Jeg har ikke undersøgt, om man kan smage på vinen, der er lavet på stedet, hvor verdens første computer blev bygget.

I hans forældres stue byggede Konrad Zuse verdens første computer. Min dejlige kone Else Marie beskuer stedet, hvor verdens første computer blev lavet i en lille to-værelses lejlighed.