Nyt fra haven

På dette site ligger jeg nyheder om, hvad jeg laver i min have lige for tiden. Min grund er på 9700 kvm.. Her er et drivhus på 30 kvm, en æblelund på 23 æbletræer jeg podede i tidsrummet 1998 til 2002. I 2005 startede jeg på en lille vingård med 33 vinstokke og i år er den udvidet med yderligere 47 vinstokke. Desuden laver jeg en del planteformering, som også beskrives nedenfor.

Forskellige projekter jeg går og sysler med bliver beskrevet, i særdeleshed dem, som kan have interesse for familie, venner og andre interesserede. Beskederne er indsat i en stak, dvs. den seneste besked ligger øverst. Hver besked starter med en dato, en overskrift og er adskilt fra de andre beskeder med en vandret streg.8. juni 2009: Bigård

I slutningen af april fik jeg to bifamilier og har i dag splittet dem op i yderligere to familier. Her er et par billeder fra bigården:

Bigård

Oversigtsbillede, min nestor Finn har et trugstade stående i forgrunden. Derefter kommer mine to nye opstablingsstader og derefter to brugte opstablingsstader. Og i løbet af sommeren skal der måske laves yderligere to familier.

Honningtavle

Honningtavle

To tavler med honning, på den nederste tavle er honningen ved at blive forseglet.

Flyvesprækken

Aktivitet ved flyvesprækken.7. juni 2009:  Havehus

Et billigt havehus så tæt på gratis som muligt er jeg næsten færdig med at lave. Der mangler kun sternbrædder og en brændeovn. Men huset kan odt bruges her om sommeren, og her er en håndfuld billeder:

Havehus indenfor

Havehus

Havehus


12. september 2008: Jobliste

Jeg prøver at få lidt overblik over min jobliste, der ser sådan ud:


Indtil videre har jeg fået styr på følgende processer:

taskmgr.exe       =  joblisten (må ikke lukkes)
i_view32.exe      =  en proces tilknyttet billedbehandlingsprogrammet Irfanview (kan lukkes hvis ikke Irfanview bruges)
iPodService.exe  =  er tilknyttet iTunes (kan undværes hvis ikke iTunes bruges)
SOFFICE.BIN    =  tilknyttet OpenOffice, nogle malware programmer kamuflerer sig som SOFFICE.BIN vær opmærksom hvis den ligger i mappen c:\windows eller c:\windows\system32 (kan undværes hvis ikke OO anvendes)
SOFFICE.EXE   =  tilknyttet OpenOffice, nogle malware programmer kamuflerer sig som SOFFICE.EXE vær opmærksom hvis den ligger i mappen c:\windows eller c:\windows\system32 (kan undværes hvis ikke OO anvendes)
RtWLan.exe       =  er tilknyttet wg111cfg og en del af Realtek Wireless LAN utility. Den er gør det muligt at køre trådløst LAN på Realtek chipsets (kan ikke undværes)
CTZDetec.exe    =  tilhører Detector fra Creative Technology Ltd. og anvendes til at generere lyd til Zen Stone MP3 player (kan undværes hvis ikke Zen Stone MP3 player bruges)
CTFMon.exe      =  aktiverer program til behandling af tekstinput og værktøjslinjen Sprog i Microsoft Office (bør ikke lukkes).
SVCHOST.EXE  =  er en del WinOS og håndterer 32-bit DLL (må ikke lukkes)
MSMSGS.EXE   =  anvendes af Windows Messenger og online chat (kan lukkes hvis du ikke anvender meenger)
firefox.exe          =  tilknyttet Firefox (kan lukkes hvis ikke du vil IN)
avgnt.exe            =  tilhører Avira Internet Security Suite som beskytter computeren mod Internettrusler som spyware og trojaner (bør ikke lukkes).
RUNDLL32.exe  =  kører DLLer og placerer bibliotekerne i arbejdslageret så programmer afvikles mere effektivt (den må ikke fjernes, den skal ligge i mappen system32)
WZCSLDR2.EXE  =  en process tilknyttet ALPHA Networks Wireless. (bør ikke lukkes),

AirGCFG.exe      =  tilhører trådløs LAN-router fra D-link (må ikke afsluttes).
ALG.EXE          =  er en kerne-proces tilknyttet MS Internet-forbindelse, den hører hjemme i system32-mappen (må ikke afsluttes).
NVSVC32.EXE      =  tilhører drivere for NVIDIAs grafik-kort (må ikke afsluttes), hvis en fil med dette navn er i mappen Windows eller System32, så er det sikkert en virus eller lignende.
CTDevSrv.exe     =  tilhører software fra Creative Technology Ltd. - Zen Stone MP3 Player (kan afsluttes)
CTSVCCDA.EXE     =  tilknyttet lydkort fra Creative Labs (kan afsluttes).
mDNSResponder.exe = anvendes af iTunes til musikdeling (kan afsluttes).
AppleMobileDeviceService.exe  = bliver brugt af iTunes til at kommunikere med Apple iPhone (kan afsluttes).
AVguard.exe      =  er en del af antiVirusprogrammet AntiVir (bør ikke afsluttes).
SCHED.EXE        =  er en del af antiVirusprogrammet AntiVir (bør ikke afsluttes).
JUsched.exe      =  tilhører JAVA og er operativsystem-afhængigt


Hvis en fil ikke er en Win-system-fil og den er i en af mapperne windows eller system32 så er det sandsynligvis noget malware, der skjuler sig bag et falsk navn.

Her er nogle links til sites der beskriver processer i joblisten:
http://www.neuber.com/taskmanager/process/index.html
http://searchtasks.answersthatwork.com/index.html
http://www.bleepingcomputer.com/
http://www.file.net/
http://www.howtogeek.com/


28. maj 2008:   Havehus II

Så er der lidt flere billeder fra byggeriet af havehuset. Nu er spærrerne rejst, det næste er montering af tagplader. Jeg har fået en stak eternitplader, de er ganske pæne, jeg håber der er nok. Fremover skriver jeg om havehus-projektet fra min weblog: http://easyblog.dk/klaus5492/ 

12. maj 2008:  
Havehus I

En gammel stald på 23 kvm er udslidt og færdig. Nu skal stalden laves om til et hyggeligt havehus tæt på naturen, som det fremgår af følgende billeder. Der er et centralt krav til byggeriet, det skal være billigt - meget billigt.Med udsigt til vinmark og observatorie skal der i løbet af sommeren bygges et havehus.
Havehuset skal bestå af et rum på 15 kvm og en overdækket terasse på 8 kvm.Fundamentet fejler intet og noget af tømmeret kan genbruges. Gennem Gul&gratis og den Blå avis skaffer jeg vinduer, tømmer og tagplader til næsten ingen penge.Den gamle stald er temmelig faldefærdig, med lidt "nænsom" renovering kan det blive et rigtig hyggelig havehus.


21. marts 2008:   Planteformering - troldehassel

Desværre kan jeg ikke lave øl-træer. Men jeg forsøger at formere troldehassel. I nogle somre har jeg forsøgt at stiklingeformere Troldehassel, dog uden at det er lykkedes. Men i år skal det lykkes at formere troldehassel ved hjælp af en variant af nedkrogningsmetoden.

Jeg har skåret toppen af en tom øldåse og lavet hul i bunden. En pæn kvist fra en eksisterende troldehassel bliver ført op gennem hullet og der fyldes op med jord i øldåsen. I løbet af sommeren danner kvisten forhåbentlig rodnet, så jeg til næste år har en lille troldehassel.

  Formering af Troldehassel Formering af Troldehassel
19. december 2007: Tilbygning: Højde på skorsten?

Min kone vil gerne have en større hund end den vi har nu, men det kræver, at vi har et bryggers med gulvvame, synes hun. Og så kan vi jo ligeså godt udvide køkkenet, lave et ekstra toilet og installere centralvarme til afløsning for vores nuværende elvarme - pyha, det bliver en dyr hund :-)

Med en tilbygning på 4 x 6,5 meter i et plan skulle der gerne blive plads til et lille fyrrum og på tilbygningens sydgavl skal der være en skorsten. Men hvor høj skal skorstenen være? Tilbygningen skal være 2,80 meter høj og fra skorstenen hen til den eksisterende bygning er der 4 meter. Den eksisterende bygning er 6,5 meter høj.

Højde på skorsten?Svar i nyhedsgruppen dk.fritid.hus-og-have elelr send en mail til ke@aigis.dk


3. november 2007: Bryggeriet

Så er der lidt billeder fra det lille hjemmebryggeri, der er sat 2 x 25 liter æblevin over og
1 x 25 liter øl (Pale Ale, begyndersæt fra www.brygladen.dk )

Bryggeriet

Til 25 liter æblevin har jeg skåret 20 kg. æbler (belle Boskop) i skiver, overhældt dem med kogende vand, når temperaturen er faldet til 25 grader tilsættes gær, enzym og gærnærringssalt, det får lov at stå og trække en uge, hvorefter det hældes på en vinballon (se billedet til venstre).

Billedet til højre viser at urten til mit første ølbryg står og simrer, det gør det i en times tid, hvorefter det køles ned til 25 grader, det hældes på en vinballon og der tilsættes gær.

        Æblevin      Urten koges
12. oktober 2007: Konstruktionsbeskrivelse af frugt presse

Frugtpressen jeg har lavet består af en ramme i træ, et bundkar i rustfast stål, en kurv i træ, 3 presseplader, en æbledeler og en 8 tons hydraulisk donkraft.

Rammen arbejdstegning:

Ramme

Foto af selve rammen:

Rammen

Rammens hjørner er forstærket med beslag:

HjørneAfløb
Bundkaret er lavet i 1,5 mm rustfast stål. Bundkaret måler 53x53 cm. og er 10 cm. i højden. I et af hjørnerne er svejst et lille 7 mm afløb. Se billedet til højre. 

Frugtpressens kurv måler udvendig 30 cm. i diameter og 60 cm. i højden. Den er lavet af stave, deres udvendige mål er 45x15mm., de er skåret i smig, så indvendig måler de 39x15 mm. Stålbånd holder på stavene og holder dem på plads. Se billedet ovenfor.

Tre presseplader er lavet i stave, de måler 15X34 mm. og er monteret med 10 mm. mellemrum. Pressepladen er 30x30 cm., se billede nedenfor:Presseplade


Æbledeleren er lavet i rustfast stål 0,8 mm. tyk og 12 skinner der måler 25x200 mm.. Der er boret to huller i hver skinne, de er monteret i 8 mm gevindjern og for enden er der monteret to træstykker til afslutning. Se billederne nedenfor:

Æbledeler  Æbledeler


Evaluering:
Pressen er for stor og jeg planlægger at lave en lidt mindre model i U-jern. Rammen skal have et indvendigt mål på 40x80 cm. Bundkaret skal være 38x38 cm og 5 cm i højden. Kurven skal have de samme mål. Det er en udemærket dimensionering til mit behov. Det bliver vinterens lille projekt.


10. oktober 2007: Frugtpresse

Så blev æblepressen til en frugtpresse, det har den faktisk hele tiden været, da den både skal kunne presse vinddruer og æbler. Jeg er blevet inspireret af en bekendt til at lave en væsentlig konstruktionsforbedring. Hun foreslog, at jeg skulle lave en lagpresse, se dette site: mostpresse.dk Jeg lavede tre lag, som det fremgår af nedenstående foto. Nu giver 20 kg. æbler 5 liter saft, hvilket er en væsentlig forbedring. Jeg har brugt Belle Boskop til at teste metoden. Der findes sikkert æbler der er mindre faste i frugtkødet og dermed kan afgive mere saft. Ligesom metoden kan optimeres ved at jeg bruger en elektrisk frugtmølle. Og så skal pressen udvides til seks lag.

Tre lag æbler under pres. frugtpressen
 


10. august 2007: Æblepresse

Jeg har lavet en æblepresse. Vi har ca. 25 æbletræer fordelt på mange forskellige sorter. De fleste af træerne har jeg podet og plantet ud indenfor de sidste 10 år og nu begydner de at så meget at vi kan presse saft ud af dem.

Æblepressen består af en ramme lavet i 3" x 4" strøer forstærket med 2 mm rustfri skinner og beslag. Æblerne hældes i en kurv lavet af træstave (15 x 45 mm) holdt på plads af stålbånd, der ca. 5 mm mellem stavene der er savet i smig. Kurven måler 60 cm. i højden og har en diameter på 30 cm udvendig mål. Kurven står i en rustfri opsamlingsbakke, der er 10 cm. i højden og måler 53 x 53 cm.. Her er lidt billeder fra æblepressen:
   
  Kurven fyldt med æbler  Saften opsamles i en bakke

Presser med op til 8 tons.

Jeg synes jeg får for lidt ud af min æblepresse. Den presser med op til 8 tons, kurven har et rumfang på 70 liter, hvilket svarer til omtrent 20 kg æbler, men det giver kun ca. en liter æblesaft. Det er for lidt og som det fremgår af billedet, så er rammen belastet til det yderste, når der presses med 7 til 8 tons. Det kan gøres bedre.1. juni 2007: Kort over grunden

Jeg har lavet en tegning, der i grove træk viser, hvordan vi har indrettet vores grund samt tilføjet lidt billeder nedenfor:


Magtenbøllevej 78


Magtenbøllevej 78

Huset set fra Magtenbøllevej.

Observatorie og drivhus

Observatorie og drivhus.

Danmarks mindste vingård

Vingård (der er kun 32 vinstokke, hvilket skulle give ca. 25 liter vin)

Campingvogn, bålplads og shelter

Bålplads, shelter og drengenes campingvogn

Magtenbølle-bæk

Magtenbølle-bæk løber gennem vores grund


20. maj 2007: Drivhuset

Maj måned er en herlig måned i haven, det blomstrer og gror. Solens varme og lys sætter skub i planter og vækst. Jeg har lige taget et par billeder fra drivhuset, en fersken, en vindrueklase og en lille agurk.


Fersken

Vindrue

Agurk
22. april 2007: Humlehaven

Humlehaven består indtil videre af seks humleplanter, to af hver af følgende:
Humlemagasinet Harndrup, Gummerup og Carlsberg-klon fra Sverige


Humle22. april 2007: Vingård

Vinmarken er i år udvidet med 25 styk Rondo og 22 styk Zalas PerleVin21. april 2007: Pil, spirea m.m.

Nederst i haven er der et område på ca. 1500 kvm eng. I vinterhalvåret står den under 3 cm. vand. I år har jeg sat pilekviste i jorden. Desuden har jeg beskåret nogle spirea og uægte jasmin, kvistene er skåret op i 40 cm. længde og sat i jorden. Der er også sat forsythia for et år siden.


Pil20. april 2007: Vinstok Rondo

Et skud på en vinstok er langt fremme, her et billede fra det "gamle" stykke, som blev plantet i 2005:


Rondo19. april 2007: Formering af Thuja

I år har jeg lavet en flamingokasse med 75 tujastiklinger. I supermarkedet købte jeg en tuja til tyve kroner, den blev til de første tolv stiklinger.


Thuja  Thuja18. april 2007: Thuja-stiklinge-formering

Resten af Thuja-stiklingerne høstede jeg fra nogle planter i haven og snart var flamingokassen fyldt.

I baggrunden er tre kasser med bøg. Frømaterialet bog blev indsamlet i oktober 2006 og umiddelbart efter indsamling sået i de viste kasser med tre cm. muld henover og stillet ude i det fri. Det er iøvrigt rødbøg, jeg forventer at en fjerdedel af dem bliver røde i løbet af en måned.


Thuja17. april 2007: Æblepodning

Her har jeg lavet et bed med plads til 100 grundstammer til æbletræer. Grundstammen er en dværggrundstamme også kaldet M9. Yderst til højre har jeg stiklingeformeret 30 hyldebærbuske, vi skal bruge i et hegn. Podekvistene er Transp. Blanche, Aroma, Stark Earliest, Elstar, Holsteiner Cox, Jonagored, Cox orange og Discovery.


Podning af æbletræer

Hyld15. april 2007: Drivhusplanter

I mit drivhus plejer jeg at have 15 tomatplanter, 10 agurkeplanter og 8 chilli - så er der også lidt til familie og venner. Her står de i vindueskarmen, udvikler sig og venter på, at det skal blive tilstrækkeligt varmt til, at de kan komme i drivhuset

Faktisk har jeg allerede udplantet tomatplanterne, dem der er i vindueskarmen er reserven, som skal bruges, hvis der skulle komme for megen nattefrost i drivhuset. Der er også et billede af hvordan tomatplanterne i drivhuset har det.Drivhusplanter

Drivhus12. april 2007: Vinstokke

Drivbænken er 1x4 meter. I år der indtil videre sået gran (Nobilis og Normann) og sat vinstokke (Schuyler, Himrod, Rondo og Zalas Perle). Tidligere år har jeg formeret Hyld, Thuja, uægte Jasmin, Lavendel, Buksbom, Spisekastanje, Kristtjørn, vin, rødbøg m.fl. i drivbænken.


Drivbænk

 
Top    Email til Webmaster    Mainmenu